ŞİRKET TÜRLERİ VE SORUMLULUKLARI

GERÇEK ŞİRKET

Şahıs işletmesi olarak hızlı ve kolay kurulan mükellefiyet türüdür. Şahıs devlete karşı tedarikçilere karşı tüm mal varlığı ile sorumlu tutulur. Gelir Vergi oranları % 15 ten başlayıp %20-%25-%30-%35 kadar yükselmektedir.

ADİ ORTAKLIK ŞİRKET

Adi şirket, sahibinden ayrı bir varlığı olmayan şirketlerdir. En basit şirket modelidir. Adi şirketler Türk mevzuatında Borçlar Kanunu içerisinde düzenlenmiştir. Buna göre, adi şirketlerin tüzel kişiliği bulunmamaktadır. Bu nedenle kendilerine ait mal varlıkları üzerinde ortaklarının elbirliği mülkiyeti vardır.

LİMİTED ŞİRKET

Limited şirketler sermaye şirketleridir. Bir kişi veya en fazla 50 kişi ile kurulur. Ortak sayısı 20 kişiden fazla ise denetçi bulunması zorunludur. Limited şirket sermayesi en az 10.000TL olmalıdır.

Limited şirket ortakları şirket borçlarından sorumlu olmayıp, sadece taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını ödemekle ve şirket sözleşmesinde öngörülen ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerini yerine getirmekle yükümlüdürler. Amme borçlarından sorumluluk ise bunun istisnasını oluşturmaktadır.

ANONİM ŞİRKET

Anonim şirket ya da anonim ortaklık; sermayesi ortak tarafından taahhüt edilmiş ve paylara bölünmüş olan, tüzel kişiliği haiz, borçlarından dolayı kendi mal varlığıyla sorumlu bulunan şirkettir. Her pay sahibi, hisseleri ile kanıtlanan orantılı olarak şirket hissesine sahiptir.

AŞ’ler, tek ortak ile dahi kurulabilmekte olup, ortak sayısı konusunda herhangi bir sınırlama mevcut değildir. LTD Şirketler, tek ortak ile dahi kurulabilmekte olup, en fazla 50 ortaklı olabilmektedirler. AŞ’lerin kurulabilmesi için asgari sermaye miktarı 50.000.TL’dir.

Anonim Şirketler; hem ortakların ticari faaliyetlerine hem de şahsi mal varlıklarına ilişkin maddi sorumluluk ve riskleri minimize etmesi, sermaye paylarının kolay ve hızlı el değişebilmesi, yönetimsel açıdan avantajlara sahip olması sebepleri ile tercih edilebilir.

KOMANDİT ŞİRKET

Komandit şirket, iki veya daha çok kimse tarafından, bir ticari işletmeyi müşterek ticaret unvanı altında işletmek amacıyla, bir sözleşmeyle kurulan ve şirket alacaklılarına karşı ortaklardan bir kısmının sorumluluğu sınırlanmamış ve diğer bir kısım ortaklarının sorumluluğu belirli bir miktar ile sınırlanmış olan, hak ehliyeti işletme konusu ile sınırlı, tüzel kişiliğe sahip bir şirket tipidir.

Komandit şirketlerin en belirgin özelliği, ortakların bir kısmının sorumluluğunun sınırlı, bir kısmının sorumluluğunun da sınırsız olmasıdır. Bu şekilde doğrudan ticaretle uğraşmadan kazanç elde etmek imkânı sağlandığı gibi, ticari yeteneği ve bilgisi olup, yeterli sermayesi olmayan kimseler için de ticaretle uğraşma olanağı elde edilmiş olur.

KOLLEKTİF ŞİRKETLER

Kollektif şirket; ticari işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla gerçek kişiler arasında kurulan ve ortaklardan hiçbirisinin sorumluluğu şirket alacaklılarına karşı sınırlandırılmamış şirkettir. Kollektif şirket sözleşmesi yazılı şekle tabidir. Kollektif şirketlerde bir tüzel kişilik yoktur, bundan dolayı şirketin kapatılması açılmasının olduğu gibi kolaydır. Bu şirket türünde sermaye belirlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir